Lezing: endocrinologie (25 april 2023)

Gepubliceerd op 17 mei 2023 om 14:22

Dinsdag 25 april kregen wij bezoek uit Utrecht. Prof. Dr. Hans Kooistra kwam vertellen over zijn expertise, namelijk endocrinologie. De avond bestond uit 2 delen. Als eerste sprak Hans Kooistra over hyperaldosteronisme bij de kat. Er werd gestart met de eerst beschreven casus en vervolgens werd een duidelijk verhaal geschetst over de aandoening, hoe je tot deze diagnose komt en wat de reden is waarom deze diagnose niet vaak wordt gesteld terwijl het veel voorkomt.

Het tweede onderwerp van de avond was polyurie/polydipsie bij de hond. Een klacht waarbij dierenartsen vaak symptomatisch behandelen maar eigenlijk de achterliggende oorzaak niet goed genoeg uitzoeken. Hans Kooistra illustreerde aan de hand van een algoritme hoe je wél tot de juiste achterliggende oorzaak komt en door de bomen het bos weer kan zien.

Het was een leerzame avond, met dank aan Hans kooistra die met enthousiasme voor het vak deze complexe onderwerpen duidelijk kon uitleggen aan de studenten.

Graag willen wij onze sponsoren Zoetis en Hill’s Pet Nutrition bedanken voor de sponsoring die het organiseren van activiteiten zoals deze mogelijk maakt. Ook de sponsor Everaerts bloemen willen we bedanken, dankzij u kon Hans Kooistra nagenieten van de geslaagde lezing.